Blog

Webdesigner, sitebuilder, webfejlesztő. Ki mit tud?

Írta: Pásti Edina
2021.08.22.

A weboldal-készítéssel foglalkozó szakemberek tudása nagyon változó, és maga a terület is óriási, egyetlen ember nem érthet minden területhez 100 százalékosan. Ezért ha olyan “szakival” találkozol, aki mindenhez IS ért, akkor menekülj. De komolyan. Rengeteg garázscég működik sajnos a piacon, akik mindenféle dobozos megoldásokkal próbálnak néhány tízezerért összekattintgatni oldalakat, sok kárt okozva ezzel az őket megbízó vállalkozóknak.

Na de honnan lehet tudni, hogy neked milyen szakemberre van szükséged? Ez mindig az adott feladattól függ.

A webdesigner elsősorban az oldal design-ját, a céges arculat digitális megjelenítését készíti el. A felhasználói élmény tervezése is az ő feladata, magyarul, hogy az oldal jól átlátható, használható legyen a felhasználó számára. Ő készíti el a drótvázat, ami alapján általában el is tudja készíteni az oldalt. Ami az egyik leglényegesebb különbség designer és designer között, hogy tud-e kódolni. Ha nem tud kódolni, akkor csak az előre megszerkesztett sablonokkal tud weboldalt készíteni, lehetőségei a sablon keretein belül nagyon szűkek, nem tud igazán egyedi oldalt készíteni.

A következő kategória, aki már kódolni is tud. Statikus oldalakat is létre tud hozni WordPress nélkül, illetve ha WordPressre épül az oldalunk (legtöbbször igen), akkor egy teljesen egyedi sablont tud készíteni, csak a fantázia szabhat határt, bármi lehetséges 🙂 Azért is előnyösebb saját sablont készíttetni, mert az előre legyártott összekattintós sablonok rengeteg felesleges kódot tartalmaznak, ezáltal ezek az oldalak lényegesen lassabban töltődnek be, mint a saját sablon. A saját sablonba csak annyi funkció, paraméter van megírva, amennyi szükséges, semmi felesleges adatot nem tartalmaz. Egy jól megírt sablont nem kell állandóan frissítgetni sem, és ha sikerül a bővítmények számát is minimalizálni, akkor az oldal feltörésének veszélye is minimális.

Ez volnék én, olyan webdesigner vagyok, aki kódol is, tehát teljesen egyedi weboldalt tudok létrehozni, ami modern, jól használható, gyorsan betöltődik, és stabil.

A következő kategória a webfejlesztő, aki már programozni is tud, általában ők nem foglalkoznak designnal, hanem az oldalt, a funkciók működését tudják létrehozni. Ez is egy nagyon széles terület, nagyon sokféle specializáció létezik. Sajnos nagyon sokan állítják magukról, hogy webfejlesztők, holott igazi programozói tudással nem rendelkeznek. Ha részletesebben szeretnél olvasni a webfejlesztők munkájáról, és megtudni, mivel foglalkoznak például a frontend fejlesztők, ajánlom ezt a cikket.

 

Ha szeretnél meggyőződni róla, hogy a kiválasztott szakember valóban hozzáértő, érdemes utánanézni pár dolognak:

  • Mutasson be egy összetettebb munkát, ahol valamilyen problémát kellett megoldania.
  • Néhány referenciamunkát nézz meg, abból kiderül, hogy milyen minőségű munkára számíthatsz.
  • Ha már az első időpont-egyeztetések, e-mail váltások döcögősen indulnak, az elgondolkodtató, hogy mennyire megbízható az illető.
  • Ha nagyon hamar elkészülne az oldallal, az is gyanús, 2 nap alatt nem lehet minőségi munkát végezni, egy webshop sem készül el 2 hét alatt.
  • Soha ne menj bele olyanba, hogy a fejlesztőd lesz a domain tulajdonosa, vagy a tárhelyszolgáltatója is egyben, mert abból nem szabadulsz. Mindig a saját nevedre vedd meg a domaint, és válassz minél nagyobb, ügyfélszolgálattal is rendelkező tárhelyszolgáltatót.

 

Ha további kérdésed lenne a témában, keress meg, egy online konzultációt követően biztosan könnyebben tudsz majd dönteni.


Vissza a blogra

További cikkek