Blog

Hogyan kérj árajánlatot a weboldaladra?

weboldal ár
Írta: Pásti Edina
2021.10.05.

A weboldal készítők szakmai tudása rendkívül széles palettán mozog, erről már írtam egy másik blogbejegyzésemben, de most az árazásra szeretnék kitérni. Az amatőr megoldásokat, kész sablonokból összeklikkelt oldalakat most hagyjuk, egy olyan oldallal csak ráfizetsz. Ahhoz, hogy a weboldalad technikailag jól működjön, hozzáértő szakember kell, hogy megépítse. Ahhoz pedig, hogy jól teljesítsen, mint marketing eszköz, az kell, hogy marketing szempontokat figyelembe véve legyen megtervezve.

Nézzük meg, hogy egy professzionális weboldal ára milyen tényezőktől függ, és hogyan kérd be az árajánlatot, hogy minél pontosabb ajánlatot kaphass. Ezt a listát akkor is érdemes követned, ha a már meglévő oldaladat szeretnéd felújíttatni. Ebben az esetben add meg a felújítandó oldal linkjét, és jelezd, hogy redesignt szeretnél.

Statikus vagy dinamikus?

Az első kérdés, hogy a weboldal tartalma változik-e, pl. frissül-e új képekkel, blogbejegyzéssel, és ezt magad szeretnéd-e csinálni? Ha egy fix tartalmú, pl. bemutatkozó oldal a cél, akkor elegendő lehet egy egyszerű statikus oldal, ami szupergyorsan betöltődik, és nem kell folyamatosan frissítgetni, karban tartani, gyakorlatilag egyszer feltöltjük és évekig megállja a helyét. Abban az esetben, ha a tartalom időről időre változik, frissül, új képek kerülnek fel, új blogbejegyzéseket írsz, vagy valamilyen speciális funkciót is tennél az oldaladra, akkor célszerűbb dinamikus weboldalt készíteni, mint pl. a WordPress. Bármilyen funkcióra van szükséged, szinte biztos, hogy létezik rá kész bővítmény, így jelentősen kedvezőbb áron tudsz hozzájutni, mint ha fejlesztővel programoztatnád le.

A WordPress weboldalakhoz nagyon felhasználóbarát admin felület jár, melyen bárki kezelni tudja a weboldalát, nem véletlen hogy 2021-ben már a weboldalak mintegy 37% WordPress motorral megy.

Hány oldalból áll majd a weboldal?

Ez azért fontos, mert ha minden egyes oldalt külön meg kell tervezni, az annyival növeli az árat.

Milyen funkciók kellenek?

Gondold végig, mire van szükség az oldaladon, időpont foglalás, kártyás fizetés, kapcsolatfelvételi form, üzenetküldési lehetőség, chat, árajánlat kérés stb. Amikor megkapom a kért funkciók listáját, mindig az az első, hogy megnézem, létezik-e rá kész bővítmény, amit testre tudunk szabni, vagy szükség van-e egyedi fejlesztésre.

Ami még növelheti az árat, ha valamilyen külső rendszerrel kell összekötni. A legnépszerűbb eszközökre, mint pl. a Számlázz.hu vagy a nagyobb futárcégek, már léteznek kész bővítmények, amik elérhető áron biztosítják a kapcsolatot, de egy egyedi rendszerrel összekötni már komolyabb fejlesztői feladat.

Hány nyelvű oldal lesz?

A nyelvesítésre is vannak kész bővítmények, itt a plusz munkát a bővítmény beállítása, testreszabása, és az idegen nyelvű tartalom feltöltése jelenti.

Ha ezeken a pontokon végigmész, és így kérsz árajánlatot, akkor jó eséllyel reális árajánlatot fogsz kapni.

Milyen egy jó árajánlat?

Én mindig részletes, több oldalas árajánlatot készítek, ami tartalmazza a weboldal készítés folyamatát lépésekre lebontva, és minden egyes szakaszhoz írok egy kb. időtartamot is. Így láthatod, hogy az egyes tevékenység mennyi időt vesz igénybe, valamint adok egy vállalási határidőt is.

Több csomagot is készítek, hogy jobban átlásd, mik azok a tényezők, amik meghatározzák a weboldalad árát.

Egyéb költségek

Ahhoz, hogy a weboldalt működtetni tudjuk, szükség van tárhelyre, illetve egy domain-re. Egy kisebb csomag tárhely már évi 10 ezer Ft környékén bérelhető, a .hu végződésű domainek kb. 1500 Ft-ba kerülnek az első 2 évre. Ez általában magában foglalja az e-mail címet is.

GDPR dokumentációra minden vállalkozásnak szüksége van, ha ügyfelek, vásárlók adatait kezeli. Ennek része az Adatvédelmi tájékoztató, amit kötelező feltüntetni a weboldalon, illetve ha magánszemélyeknek is dolgozol, akkor ÁSZF is kell. Ezeket a dokumentumokat ügyvéd készíti, én pedig elvégzem a weboldalon a szükséges cookie beállításokat.

Remélem ez a lista segített egy kicsit tisztábban átlátnod, hogy mit kell végiggondolnod, amikor árajánlatot kérsz be. Ha további kérdésed van, keress bizalommal.


Vissza a blogra [mailerlite_form form_id=2]

További cikkek