Blog

Hasznos online eszközök kezdő vállalkozóknak

Írta: Pásti Edina
2021.08.23.

Kezdő vállalkozók gyakran szembesülnek azzal, hogy milyen sok idő megy el a vállalkozásuk működtetésére, adminisztrációra, illetve egyéb technikai problémák megoldásával is komoly időt lehet eltölteni. Ezeket a tevékenységeket nem lehet kiszámlázni, ezért fontos, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban tudjuk elvégzni őket. Ma már rengeteg hasznos eszköz érhető el – akár ingyenesen – az interneten, érdemes kipróbálni őket, mert sok időt megtakaríthatunk vele. Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnék segíteni neked, hogy vállalkozásod első hónapjai kicsit gördülékenyebben induljanak.

Trello

Ezzel az eszközzel könnyedén rendszerezheted vállalkozásod minden feladatát. Felejtsd el a füzetbe irkálást, egy komplett projektmenedzsment eszköz áll rendelkezésedre, amit akár a mobilodról is kezelhetsz. Akár csapatban, akár egyedül dolgozol, rengeteg hasznos funkciót rejt. Minden egyes tennivalódat kártyákra tudod felírni, akár részfolyamotakra bontani, határidőkkel kiegészítve, és egyedi színnel megjelölve, így vizuálisan jól kivehetőek az egyes lépések. Ha egy feladatot elvégeztél, csak húzd át a befejezett feladatok közé, és kész. Nagyon egyszerű a használata, és már a magyar nyelvű használati útmutató is felkerült az oldalukra.

https://trello.com/

PDF tömörítés

Amikor elkészítettem életem első árajánlatát, szuperdizájnos csillivilli magazinszerű PDF fájlban természetesen, annyira boldog voltam, hogy kis híján elkerülte a figyelmemet, hogy 50MB méretűre dagadt a fájl. Ekkora csomagot azért nem illik küldeni, így gyorsan kerestem rá egy eszközt, amivel jelentős minőségromlás nélkül csökkenthetem a méretét. Végül 1,5 MB lett, és nem érzékeltem rajta különösebb változást, ugyanolyan élesek voltak a képek is.

https://www.adobe.com/hu/acrobat/online/compress-pdf.html

Képtömörítés – Tinypng

Akár levélben küldenéd, akár a weboldaladra töltenéd fel, minden esetben tömörítsd a képeidet a lehető legkisebbre. A levél valószínűleg nem fog átmenni, a weboldalad pedig nagyon lassan fog betölteni, ha több megás képeket pakolsz rá. A tinypng egy ék egyszerű online eszköz, csak behúzod a Panda mellé a képeidet (max. 20 db egyszerre, darabja max. 5 MB), és amikor Panda örül, akkor töltheted is le a képeidet, akár 80-90%-os tömörítéssel. Erre a tömörítőre is igaz, hogy emberi szemmel nem érzékelhető semmi különbség a tömörített és az eredeti kép között. Az én weboldalamon is minden kép ezzel az eszközzel van tömörítve.

https://tinypng.com/

Canva

Nagyon egyszerűen kezelhető ingyenes képszerkesztő eszköz, amivel az egyszerűbb szerkesztési műveletek gyorsan elvégezhetőek. Feliratozás, keretezés, animáció, színek formák sablonok. A fizetős verzióval már komolyabb sablonok is elérhetőek, de az alap műveletekhez bőven elegendő az ingyenes verzió is.

https://www.canva.com

Videók

Videókat szeretnél megvágni, esetleg szöveggel, felirattal bővíteni? Erre sok eszköz létezik, de a legtöbb sajnos vízjelet tesz a videódra, ha az ingyenes verziót használod.

Én a Power Director előfizetéses verzióját használom, de az ingyenes verziója is nagyon sokat tud, de ez a videó jobb alsó sarkába tesz egy kis PowerDirector feliratot.

https://www.cyberlink.com/products/powerdirector-video-editing-software/overview_en_EU.html

Másik eszköz a Vimeo, ahol könnyedén tudsz videót vágni, és fel is tudod tölteni. Ami külön jó benne, hogy jelszóvédelemmel is el tudod látni a videóidat, így csak az tudja megnézni, akinek a jelszót megadtad.

https://vimeo.com/

Mindkét eszköz tud képernyőfelvételt is készíteni, ami hasznos lehet, ha például oktatóvideókat készítenél.

Coolors

Színválasztáshoz remek eszköz, a Space billentyű nyomogatásával különböző színpalettákat állít össze. Ha egy szín megtetszik, tedd rá a lakatot, és a hozzá passzoló színeket dobja fel. Pillanatok alatt össze tudsz állítani magadnak egy palettát, és a színkódokat más programokban, pl. Canvában is tudod alkalmazni.

https://coolors.co/

Foglalt már a kiszemelt domain?

Amikor a vállalkozásod nevén gondolkozol, minden egyes új ötletnél az legyen az első, hogy megnézed, foglalt-e már a domain. Elég kellemetlen, ha már kész a névjegykártya tervezeted, és akkor derül ki, hogy a kiszemelt név domainje már foglalt. Én a Rackhost oldalán szoktam ellenőrizni, mert nagyon jó a keresője, egyből kiírja a legnépszerűbb domain végződések foglaltságát.

https://www.rackhost.hu/domain

Spambe mennek a leveleid?

Ezzel az egyszerű online eszközzel könnyedén ellenőrizheted, hogy spambe mennek-e a kiküldött leveleid.

https://www.mail-tester.com/

Melyik Gmail fülön landolsz?

Szeretnéd tudni, hogy a Gmail-es e-mail címekre küldött leveleid melyik fülre érkeznek? Itt meg tudod nézni:

https://litmus.com/gmail-tabs


Vissza a blogra [mailerlite_form form_id=2]

További cikkek