Blog

Mi az a Cyber Monday?

Cyber Monday
Írta: Pásti Edina
2021.11.13.

Mi az a Cyber Monday?

Black Fridayról már mindenki hallott, a Cyber Monday talán szűkebb körben ismert itthon. Gyakorlatilag ugyanolyan marketing eszközről van szó, csak a Cyber Monday inkább az e-kereskedelemre, online vásárlásra van kihegyezve.

Közvetlenül a Black Friday utáni első hétfőn tartják, ezért sok kereskedő arra is használja ezt a napot, hogy a BF akciói keretében megmaradt árucikkeket ismét meghirdesse online, de rengeteg egyedi ajánlatot is találhatunk még ilyenkor. Az is egyre elterjedtebb, hogy nem csupán egy napra korlátozódik az akció, hanem egy teljes hétre, Cyber Weekre bővítik.

Tavaly az USA történelmének eddigi legnagyobb online bevásárónapja lett a CM, a teljes online költés mintegy 10,7 milliárd USD volt. Soha addig ekkora összeget egyetlen nap alatt nem költöttek online a vásárlók. Ebből is látszik, hogy mekkora potenciál van ezekben az akciókban, hiszen az emberek várják, számítanak rá, hogy a cégek milyen ajánlattal drukkolnak elő az év végi hajrában. 2021-ben november 29-re esik a Cyber Monday.

A másik oldala a történetnek az, hogy mi lesz a rengeteg eladatlan termékkel? Ami nem ment el a BF-en aztán a CW-n aztán a karácsonyi mega akción meg az évvégi extra leértékelésen. Engem megdöbbentett az a hír, hogy sok nagy ruhamárka elégeti a megmaradt készleteit, nem adományozza oda például a szegényebb országoknak, mert az ártana a márkának, és az sem jut eszükbe, hogy újrahasznosítsák. Egyszerűen eltüzelik és kész. Az atacamai sivatag pedig lassan kezd megtelni a szeméttel, ugyanis sok fast fashion ruhagyár itt helyezi el az eladatlan készleteit, ami mintegy 39 ezer tonna ruhát jelent évente!

Nem tartozom azok közé, akik azt hirdetik, hogy ne vásárolj semmit, mert az nem életszerű, de az igenis tartható, hogy alaposabban átgondoljuk a vásárlásainkat, és tényleg csak a szükséges dolgokat vegyük meg. Mert nem leszünk sem boldogabbak, sem többek a 38. pulcsitól vagy az évente nagyobbra cserélt TV-től.


Vissza a blogra [mailerlite_form form_id=2]

További cikkek